четвер, 7 червня 2012 р.

Жіноче кохання, як політ метелика


Передмова:
Бідний нічний сірий метелик сидів у темному вогкому льоху, за бочкою з капустою. Сидів він сумно, стуливши свої темні крильця. Метелик на своїм недовгім віку ще не бачив світла, душею тільки чув, що десь є сторона краща, ясніша, ніж його рідний льох. Якось прийшла служниця по капусту до льоху та й поставила свічку якраз навпроти метелика. Боже, яким величним, блискучим, повабним здалося метеликові те світло! 
      Хто ж бачить смерть у сяєві? Воно горить, миготить, міниться, - там світло, там життя! Метелик летить все ближче, ближче до згубливого світла…І от влетів він у самий полумінь. Трісь! Оце ж йому й смерть! Свічка спалахнула, а далі знову почала горіти з такою самою ясністю, як і перше
      Те світло спалило його, але він рвався на простір! Він шукав світла!
«Метелик»
Леся Українка
      Звичайно, кожен по – своєму зрозуміє дану історію, в кожного буде власна аналогія та висновки. Для мене особисто це історія жіночого кохання в загальному вигляді. З раннього віку дівчаток готують до  майбутнього кохання. Їм читають казочки «Попелюшка», «Дюймовочка», «Білосніжка» та інші, де в кінці обов’язково передбачена зустріч з принцом. Останнім часом науковці все частіше переймаються ідейним змістом дитячих казок. Вчені вказують, що саме казки, прочитані в дитинстві, сприяють виникненню насильства над жінкою та змушують маленьких дівчаток підсвідомо засвоювати роль жертви.
      Пригадайте: Попелюшка терпить свою мачуху та сестер, виконує брудну роботу, але несподівано їй щастить – у неї закохується принц. Він шукає її та знаходить. Ура!Таким чином дівчинку примушують засвоїти наступне: терпіти – це нормально, допустимо, правильно. Все одно появиться принц, який врятує мене з цієї халепи. Він забере мене в своє королівство, де всі будуть раді мені. А мачуха та сестри хай подавляться від  заздрості!
     Дюймовочка – ще одна страждальниця, яка терпіла жабу, мишу та надокучливих кавалерів. Дюймовочка майже не робить спроб, аби щось змінити у житті – вона покірна, чесна та готова страждати все життя. Дана казочка сприяє виникненню наступної дитячої установки: приймати роль, яку тобі вготовано, бути пасивною, чекати щасливого  випадку, який може трапитися, а може і ні. Дюймовочці також пощастило – в гарній казковій країні її чекав ельф. Він ледве не втратив розум від краси Дюймовочки, коли побачив її. Знову Happy End!
         З Білосніжкою ще більш романтичні обставини – її життя врятоване завдяки чоловіку, тобто без нього  вона так би і залишилася мертвою, в скляній труні! Установка:страждання варте того, коли в кінці тебе чекає кохання. Дані казки зображують жінок як злих суперниць, що й тільки переймаються лише двома речами:
1.   Чи немає більш красивішої за мене?
2.   Як  закохати в себе якогось принца?
      Все було  б не так погано, якби дівчатка не переносили б очікування принца та щастя, пошук казкової країни у реальне життя. Але прочитавши дані казочки, які у багатьох  були улюбленими в дитинстві, вони продовжують пошуки принців на білому коні. У жінок, що виросли на казочках, життя майже не складається. 
     Чому? Казки вчили дівчаток терпіти і пристосовуватися, обмежуючи власні бажання та інтереси. Жінка шукає не себе, а принца, на якого покладає всі надії на власний порятунок.  Буває  вона його знаходить. На її думку він такий, як пишуть у казках: сильний, чесний, справедливий, добрий, мужній і головне буде кохати її все життя.   
   А  вона готова заради його кохання на все. Психологічно казки   вже підготували її терпіти, страждати, чекати. Таке кохання схоже на політ метелика, що  летить на світло: він рветься на простір, він шукає світла, а знаходить смерть. Будьте обережні, не читайте казки на ніч, особливо своїм донечкам…

"Любаска мого чоловіка" - історія про те, як жінка пережила зраду коханого чоловіка


Немає коментарів:

Дописати коментар